miercuri, 27 aprilie 2011

Atlas zooortodoxologic - Habotnicus Nova Recta Flavus

O alta specie din regnul Sordidus care merita sa fie studiata, este un vierme parazit cunoscut sub numele generic de "verzeala".

Clasa: Devotus;
Ordin: Profanis;
Subordin: Ortodoxia;
Suprafamilie: Habotnicae;
Gen: Nova Recta;
Nume: Habotnicus Nova Recta Flavus



Habotnicus Nova Recta Flavus sau Verzeala este un trematod de talie medie responsabil de fascismomatoza ficatului. Este un vierme parazit al ficatului si a canalelor biliare, care prospera in ficatul vertebratelor din familia Hominidae de tipul Oiledomnis sau mai rar la Intelectusbanalis.
Foarte frecvent si foarte patogen pentru hominidele rumegatoare, Habotnicus Nova Recta Flavus se hraneste cu sange si cu celulele hepatice, creste si oua. Ouale parazitului nu pot sa iasa in ficatul infectat. Atunci un lung periplu le asteapta. Ouale parasesc gazda prin excremente. Ajunse la exterior, ouale vor astepta conditiile favorabile pentru as continua dezvoltarea. Dupa o perioada de crestere, oul se transforma intr-o larva minuscula numita larva danpuricum. Aceasta larva se deplaseaza in cautarea unei prime gazde intermediare (o molusca gasteropoda din genul vadimtudoris) intalnirea este favorizata de un fenomen de chimiotactism. In corpul molustei, larva se multiplica intr-un mod asexuat trecand de la stadiul sporochist la stadiul de cercaria. Cercariile inoata si se fixeaza pe elemente de vegetatie sau se inchid in forma de metacercarii in asteptarea de a fi inghitite de catre gazda lor finala, in interiorul careia dezvoltarea lor se va termina la nivelul canalelor biliare.

Parazitul este cosmopolit si intalnit frecvent in toate zonele temperate din Europa, America de Nord, de sud si din Orient. In plina expansiune, afectiunea este foarte des grava, dificila de stapanit din moment ce s-a proliferat.
La Oiledomnis, fascismomatoza este cu atat mai importanta incat provoca intarzâieri de crestere, deviatii comportamentale si scaderea productiei de logicostrogene, iar in cazuri extreme, moartea cerebrala.
La intelectusbanalis, incidenta sa este mai dificila de apreciat in lipsa studiilor epidemiologice precise, din cauza dificultatii diagnosticarii si din cauza unei simptomatologii putin evocatoare. La intelectusridicatus se poate observa o forma subita dupa inghitirea unei cantitati considerabile de pesto facut din busuioc infectat cu dejectii de Habotnicus Popis simplus.

Pentru combaterea fascismomatozei, se face un tratament impartit in doua perioade de cate o luna fiecare cu o pauza de o saptamana, in care se administreaza pacientului 2-dehdro-argumentina intr-o cantitate zilinica de cel putin 1mg/kg si 0,45 g / zi de 1-oxo-maxilogicor. In a doua faza, este preferabil ca pacientul sa faca o terapie vizio-ausvitiana si sa i se administreze o doza de Oranjmecanik in fiecare zi.

Un comentariu: