luni, 13 iunie 2011

Atlas zooortodoxologic - Habotnicus Mantis Calugaris

Habotnicus Mantis Calugaris sau Călugărița de Schit este o insectă cu un mare grad de pioșenie.
Clasa: Devotus;
Ordin: Ecclesia;
Subordin: Ortodoxia;
Suprafamilie: Habotnicae;
Gen: Calugaris;
Nume: Habotnicus Mantis Calugaris
Prezentare :
Habotnicus Mantis Calugaris are capul foarte mic. Din cauza mutațiilor genetice apărute de-a lungul timpului, creierul său deține numai un singur neuron în formă de crucifix. El se întinde pe toată suprafața cutiei craniene. Sinapsa este legată direct de sistemele vitale (digestiv, reproductiv, locomotoriu). Un capișon îi acoperă calota craniană, urechile și gâtul. Ochii săi sunt mari, protuberanți. Glandele sale lacrimale sunt supra-dezvoltate din cauza mediului fumigen în care insecta viețuiește. Abdomenul este larg, dezvoltat în formă conică și prezintă un ovipozitor pentru depozitarea mătăniilor. Membrele superioare sunt prevăzute de falange subțiri pentru a putea pătrunde locurile strâmte în căutarea pradei. Membrele inferioare sunt camuflate de mantia care îi acoperă corpul, mantie care este pur și simplu continuitatea sinapsei.
Sistem digestiv :
Călugărita are niște apucături vorace. Ea se hrănește cu trematozi precum Habornicus Nova Recta, cu insecte micuțe sau cu creștinopode. Călugărița își imobilizează victima cu mâinile și picioarele, devorându-i la început ganglionii reproductivi și numai pe urmă, restul corpului. Când ospățul său se face cu Habornicus Papis simplus, Călugărița nu digeră anumite părți ale corpului cum ar fi patrafirul sau crucea de aur fiindcă acestea sunt considerate trofee. Dentiția sa este structurată asemeni unui concasor alcătuit de canini și molari ascutiți care îi permit să atace prade mai mari decât ea.
Sistem reproductiv :
Masculul poate fi devorat de Călugăriță în timpul sau la sfârșitul copulației. Mai multe copulații pot avea loc, însă numai una singură este necesară fecundării. După ce Călugărița și-a decapitat masclul, acesta continuă să-și trimită spermatozoizii. Contrar unei idei preconcepute, canibalismul în timpul copulării nu este necesar pentru ca femela să dispună de resurse proteice suficiente în dezvoltarea și evoluția sarcinii. Câteodată canibalismul Călugăriței poate fi considerat ca o formă de abnegație.
Observații specifice speciei :
Habornicus Mantis Calugaris trăiește în comunitate, însă ea dispune de propria sa celulă. Celula insectei este alcătuită de un culcuș sumar și trofeele achiziționate de-a lungul copulațiilor cu diverse specii din supra-familia Habotnicae. Contribuția sa față de comunitate consistă în acțiuni punctuale precum vânătoarea și culesul hranei, dereticatul și întreținerea altarului de ofrande. În timpul ritualului de reproducere, Habotnicus Mantis Calugaris scoate sunete ascuțite, visând să se copuleze cu Isus, un ipotetic mascul. Visul de a devora acest ipotetic mascul s-a transformat de-a lungul timpului, într-o psihoză patologică, ceea ce face din Călugărița de Schit un exemplu de psihopată demnă pentru studiu.

4 comentarii:

  1. Foarte tare! Mai vreau :) Sunt foarte interesat de taxonomia tuturor vietuitoarelor si uite ca nu am descoperit aceste specii, care exista de ceva vreme pe aceasta planeta. Pentru completare as dori sa mentionez ca ele sunt endemice tinutului romanesc, mai ales Habotnicus manellis, ce a evoluat relativ recent, de aproape nici 20 de ani.Ce zici, oare pot sa-mi achizitionez un Habotnicus mantis calugaris pentru insectar,ca la cat de feroce este nu stiu daca am sanse. Cel mai probabil ma voi deghiza intr-o victima, mai plauzibil in specia papis simplus... Oricum excelent articolul, mai astept noi descoperiri!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ups...am omis o litera si mi-a dat alta specie *Habotnicus popis simplus* era. Doar ca nu este victima. Trebuie sa ma pun pe treaba si sa invat mai mult despre aceste specii (banuiam ca specia descrie omul simplu fara educatie, dar nu stiu cum se numeste in latina...), oricum voi scrie daca am reusit sa capturez macar una :) sper sa nu cad victima :(

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Iasi - Bine înteles ! Cu placere ! O sa fiti o "merinda" frumos asezata in cosuletul Scufitei... Scufita care ar vrea sa apara cu numele de "Scufita Rosie" (logic nu ?)...
    @ Paul - Munca de observatie si colectarea informatiilor este des anevoiasa datorita virulentei speciilor observate. Va sfatuiesc sa va protejati cand sunteti in mediul infectat. Pentru aceasta, este suficient sa adoptati vacinarea anti-screlatica pe care o gasiti gratuit in mai toate centrele prezente la rubrica Cosuletul cu Merinde... Acestea fiind spuse, va urez reusita in noua doumeavoastra activitate ! :))))))) Multam' pentru mesaj !

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna'Multumesc pentru raspuns. Te-am adaugat insa nu am stiut ce titlu doresti asa ca am pus "Scufita Rosie". Daca vrei altul spune-mi si il modific.
    O vara placuta

    RăspundețiȘtergere