Astazi, am sa va vorbesc despre un alt parazit din regnul Sordidus : Habotnicus Frater Muselimus
Clasa: Devotus;
Ordin: Profanis;
Subordin: Muselimus;
Suprafamilie: Habotnicae;
Gen: Medium Orientalis;
Nume: Habotnicus Frater Muselimus
Viermele parazit Habotnicus Frater Muselimus este responsabil de aparitia maladiei Muselimoza fundamentala. El e prezent in niste crustacee microscopice, islamidele, care traiesc in apa statuta. Femela, de talie mai mare decat masculul, poate sa se introduca in tesuturile umane. Cand este in gestatie, corpul ei are aspectul unui sac care se deschide numai in zona ochilor si care este ocupat aproape de tot uterusul sau incarcat cu embrioni.
Inghitirea apei nefiltrate poate antrena astfel si inghitirea parazitului gazduit de islamide. Acidul gastric digereaza crustaceul, dar nu si larvele de vierme din interiorul sau. Astfel, larvele ajung in intestinul subtire de unde sunt imprastiate in intregul corp.
Dupa 10 pana la 14 luni, femelele se acupleaza cu viermele mascul. Masculul de talie mica dispare in interiorul femelei. Dupa copulare, femela da nastere la mii de larve minuscule. Dupa un an de la inghitire, parazitul se deplaseaza in interiorul corpului inainte de a iesi. In 80% din cazuri, viermele iese la nivelul piciorului sau in partea joasa a gambei, rareori prin brat. El provoaca formarea unei odeme foarte dureroase, o basica si la urma, o ulcerare. Perforarea pielii este insotita de temperatura, greata si stare de voma. Maladia poate sa dureze mai multe luni. Suprainfectia datorata perforarii pielii poate imobiliza bonavul aproape un an. Pot aparea deasemenea complicatii ca sindromul oglinzii cunoscut cu numele generic de XI/IX. In cazul sindromului, singura cale de vindecare este un anti-alcaid L-TirMisyl, insa stabilitatea sa ramane discutabila in sanul comunitatii stiintifice.
In general, pentru a isi usura durerea, bolnavul isi scufunda piciorul afectat in sursele de apa potabila din zona. Asfel apa rece ii linisteste durerea, dar in acelasi timp, ea provoaca expulsarea embrionilor parazitari prin contractarea femelei. Ajunsi in mediu apos, embrionii sunt inghititi de crustaceele islamide care, la randul lor perpetueaza ciclul contaminarii. La ora actuala, nu exista nici un vaccin impotriva muselimozei, singura modalitate de preventie ramane filtrarea apei.