luni, 30 mai 2011

Atlas zooortodoxologic - Habotnicus Protocronismecum Dacicus


Rezultat din aceeasi tulpina cu "verzeala" (Vezi Nova Recta Flavus), Protocronismecum Dacicus este cunoscut sub numele de "verzeala lupului", proliferand in primul segment al intestinului subtire, duodenul.

Clasa: Devotus;
Ordin: Profanis;
Subordin: Ortodoxia;
Suprafamilie: Habotnicae;
Gen: Protocronicum;
Nume: Habotnicus Protocronismecum Dacicus

Istoric :
Verzeala lupului a aparut in anii 70 prin degenerarea tulpinii Habotnicae, având doua cauze :
  1. Lipsa proteinei Pro-Tei ΑΩ creata de o pseudo-legatura intre Acidul Fascicolidic si molecula de {C5O4Mn(I)-Sm}.
  2. Stocarea inutila a unor acizi aminati (vezi decodarea Codexului Rohonczy) in lantul proteic al Habotnicae. Acesti acizi aminati au avut reactii neasteptate, astfel :
  • in Etymologicum magnum Romaniae, se poate observa o alienare acuta a unor gene de tip medieval-dinastic care dau impresia unei ereditati castice din familia Burebistala.
  • aparitia unei structuri de tip Nicola Densusianus care speculeaza natura pelasga a clasei Devotus Romanus.
In limbajul popular, Protocronismecum Dacicus a fost numit " verzeala lupului" deoarece face trimitere la sunetul scos de teasta unui lup infipta intr-o bâta cand bate vantul, insa adevarata legatura intre lup si verzeala, numai molusca Noapoleonum Savescus o intelege. Comunitatea stiintifica mai cauta si in ziua de astazi intelesul, dar rezultatele nu sunt convingatoare.

Prezentare :
Adultul are o aparenta foliacee (in forma de frunza), ovala, fara con cefalic. El este verziu si masoara de la 30 la 70 de mm, cu o latime de 15 mm. Protocronismecum Dacicus se fixeaza pe mucoasa duodenala cu ajutorul unor ventuze. Se inmulteste prin ouare, ouale sale fiind expulsate prin fecale.

Ciclul biologic :
Ciclul sau evolutiv se face printr-o singura gazda intermediara, o molusca acvatica (Napoleonum Savescus). Molusca sintetizeaza oul intr-o metacercarie inchistata cu un mare grad infectios. Acestea se fixeaza pe diverse plante acvatice, in special Crapa Nationalis, si anume pe fructele ei in forma de castane. Infectia cu metacercariile la om se face prin decorticarea cu dintii a castanelelor de Crapa Nationalis (aceastea fiind ingredientele inconturnabile al salatelor vegetariene sau de post). Astfel ciclul este inchis atunci cand metacercariile sunt liberate de digestie, fixându-se pe mucoasa intestinala.

Actiunea patologica :
In prima faza a infectiei apar o oboseala si o usoara anemie urmate, in a doua faza, de dureri abdominale, diaree galbuie-verzie cu miros pestilential, astenie, slabire acuta si o anemie cu o eosinofilie la 20-25%. In cazul unei infestari puternice (peste 3000 de viermi), actiunea toxica a metabolitelor parazitare provoaca odeme, emansamente seroase, prostratie, care se termina deseori cu moartea prin odema acuta a plamanului sau casexie. La copil, parazitoza este insotita de o oprire a cresterii si o incetinire a dezvoltarii capacitatilor intelectuale.

Tratament :
Tetralogical administrat 7-8 ore dupa infestare.
Antiparanormalin in doza unica de 0,5g/kg pentru eliminarea totala a viermilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu