Am dat peste legea aceasta... Legea 48-1995. Si citind textul, am ajuns la concluzia ca adevaratii eroi trebuie sa fi fost neaparat crestini ortodocsi. Daca ar fi fost de o alta confesiune, probabil ca nu erau suficient de mult "eroi"...
Se proclama Ziua Eroilor, sãrbãtoare nationala a poporului roman, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti - ziua Înãlţãrii Domnului Isus Hristos -, potrivit traditiei româneşti.
Cum este posibil intr-un stat care se proclama democratic si ridica scutul constitutional cand vine vorba de respect fata de toate confesiunile prezente pe teritoriul sau sa propuna si sa promulge o astfel de lege ? Si in plus de asta sa afirme ca legea respecta constitutia ?
Stau si ma gandesc ca cei care si-au dat viata pentru tara nu au fost cu totii crestini-ortodoxi. Unii erau catolici, de exemplu. Cum la catolici ziua invierii nu coincide cu data ortodoxa, ce facem, propunem doua sarbatori care sa corespunda cu afirmatiile textului de lege ?
Mai departe, ce ne facem cu romanii de confesiune iudaica care au murit pentru tara ? Pentru ei Isus si Invierea nu are nici o valoare dogmatica. Deci pe ei nu-i comemoram ? Mai departe, musulmanii din Dobrogea si nu numai, ii obligam si pe ei sa respecte traditiile ortodocsilor ?
Reprezentantele statului roman şi reprezentanţii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane au datoria ca în statele în care se afla sa acorde onoarea şi grija cuvenite cinstirii eroilor romani care s-au jertfit pe pãmînt strãin pentru patrie şi umanitate.
Adica celelalte culte nu au dreptul ? Numai BOR detine monopolul jertfei nationale ?
Si ce sa mai zic de cei care se declarau agnostici sau atei ? Ei nu merita elogii ? Probabil ca nu, pentru simplu fapt ca n-aveau nici un dumnezeu, dar suficient de multa dragoste pentru tara lor incat sa se fi batut pentru bunastarea natiei...
Legea in chestiune :
LEGE Nr. 48 din 30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor (sursa)
ART. 1Se proclama Ziua Eroilor, sãrbãtoare nationala a poporului roman, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti - ziua Înãlţãrii Domnului Isus Hristos -, potrivit traditiei româneşti.ART. 2Autoritãţile publice, instituţiile de orice fel şi toţi cetãţenii tarii au îndatorirea de a pãstra şi de a întreţine monumentele eroilor şi locurile lor de veci.Aceleaşi îndatoriri le revin şi fata de monumentele şi locurile de veci ale eroilor altor state cãzuţi în lupta pe teritoriul României.ART. 3Reprezentantele statului roman şi reprezentanţii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane au datoria ca în statele în care se afla sa acorde onoarea şi grija cuvenite cinstirii eroilor romani care s-au jertfit pe pãmînt strãin pentru patrie şi umanitate.ART. 4Prevederile cuprinse la capitolul V - Sarbatorirea Zilei Eroilor - din Decretul Consiliului de Stat nr. 117 din 23 octombrie 1975 se abroga.Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 15 mai 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, ADRIAN NASTASEAceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 17 mai 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.PREŞEDINTELE SENATULUI, prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN
Ce spune Constitutia despre libertatea cetatenilor sai :
ARTICOLUL 4(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
ARTICOLUL 16(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
ARTICOLUL 29(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu