duminică, 29 mai 2011

Laicitate - Biserica ortodoxa romana - Tribuna electoralaTupeul slujitorilor bisericii, disponibilitatea lor de a face campanie electorală şi bogăţiile pe care le afişează îi îndepărtează zilnic pe popi de enoriaşi. În aceste condiţii, înlocuirea credinţei autentice cu spaima de lumânări ţinute cu flacăra în jos, de deschisul Bibliei, de cositorul topit sau de penele negre de găină aruncate noaptea-n intersecţie sunt doar consecinţe.

O mie de euro. Aceasta e suma pentru care unii preoţi sunt gata să includă în slujba religioasă promisiuni electorale. Deşi a fost făcută chiar în timpul liturghiei, ei nici n-au clipit atunci când au auzit de "ochiul dracului". Din momeală a muşcat şi stareţul mănăstirii Căldăruşani. Prima biserică în care intrăm, Hagiu, e plină-ochi. Preotul cântă iar noi îi facem angajatei de la lumânări propunerea indecentă.

"- Sper că nu e o problemă să explice în timpul slujbei să ştie lumea cu cine să voteze, că ajută Biserica. Astea cred că sunt bagatele, pe care le poţi spune. Presupun că a mai făcut treburi de-astea.
- Da, da. Şi pe domnul Onţanu l-a ajutat. Eventual, dacă mai ştiţi persoane care vor să doneze...
- Ideea e să puteţi să la faceţi reclamă acum, cât e campanie.
- Da, le facem"

Îl sunăm pe preot. Ştie şi e disponibil, deşi a avut şi experienţe nefericite.

La intrarea în Patriarhie ne iese în cale stareţul mănăstirii Căldăruşani. În câteva minute devine agentul nostru electoral.

"- În ce măsură, în timpul slujbei, o să puteţi face vorbire despre ce are de gând domnul x să facă?
- La obştea mea. Patruzeci, cincizeci de oameni pe care îi am în subordine. La masă vorbesc cu băieţii.
- Bun. Şi contăm pe cincizeci de voturi. O să fac o donaţie de la partid, de o mie de euro pentru început. Deci să-nţeleg că toată mănăstirea Căldăruşani votează x?
- Da"

"Clerului ortodox îi este interzisă politica partizană. Astfel de cazuri sunt aduse în atenţia instanţelor de judecată bisericească şi în funcţie de gravitatea situaţiei se iau măsurile care se impun", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica.
Preotul cu vila de 750.000 de dolari, piscină, patru măicuţe şi trei căprioare

Vila de pe şoseaua Bucureştilor nr 81 arată ca o fortăreaţă. Imobilul a fost cumpărat în urmă cu trei ani la un preţ de 750.000 de dolari. Cum Episcopia Giurgiu nu avea aceşti bani, a făcut un credit ipotecar la bancă, aşa că preţul final va fi mult mai mare. După tranzacţie, vila s-a transformat într-o mănăstire cu piscină pentru patru măicuţe dar şi pentru preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului. Reprezentanţii Patriarhiei susţin, însă, că în vila din Giurgiu se trăieşte pe principiul austerităţii şi nu al huzurului.
Pe lângă piscină de câteva luni ţopăie şi trei căprioare.

Cât despre utilitatea acestor investiţii, mai marii bisericii evită un răspuns direct.

"A fost cumpărat cu acordul adunării eparhiale a episcopiei Giurgiului. Nu-i nimic...Totul este cât se poate de legal din toate punctele de vedere: şi al legilor statului român, şi al regulamentelor bisericeşti. Fiecare eparhie se autofinanţează. Sunt fondurile proprii ale eparhiei care înseamnă vânzări de lumânări, contribuţii benevole ale credincioşilor, nu sunt bani publici", a precizat Constantin Stoica.

Episcopul de Giurgiu, Preasfântul Părinte Ambrozie nu a putut fi contactat.
Fostul puşcăriaş ajuns preot

A înviat precum Lazăr a patra zi din morţi, pentru a semna un proces verbal. Cu actul respectiv, un preot din Chitila a justificat, apoi, cheltuirea a 550.000 de lei noi pentru repararea unui gard şi a capelei. Dacă nu vorbim de o escrocherie, atunci avem de a face cu o minune dumnezeiască: Neculai Coman a murit în 25 martie şi a semnat chitanţa pe 11 mai! Pus în faţa probelor, preotul Alexandrescu spune că n-a făcut nimic de capul lui.

Neculai Coman a semnat, conform documentelor, când i se făcea parastasul de şase săptămâni. Preotul Ioan Alexandrescu, cel care a beneficiat de ajutorul nesperat venit din lumea celor drepţi, nu pare prea vorbăreţ.

Învierea lui nea Nicu din Chitila ne-a făcut să-l studiem cu mai mare atenţie pe popa Alexandrescu. Iată ce am aflat: A făcut puşcărie, dar a fost hirotonit preot. Nu ştie să cânte, dar a fost "uns" paroh. O veritabilă inginerie cu miros de acte false a transformat un mecanic cu antecedente penale într-un popă. Minunea dumnezeiască şi-a tras sutana peste hainele vărgate. Deşi conduce de mult timp parohia şi le rupe chitanţe, enoriaşii de la marginea Chitilei nu au auzit, încă, trilul preotului Ioan Alexandrescu. Slujbele de la biserica Ion Olteanu sunt ţinute, întotdeauna, de alţi preoţi.

Îl căutăm pe preotul Alexandrescu acasă, în comuna prahoveană Nedelea. Dăm peste un localnic care ne asigură că îl ştie de mic copil.
"- Cum a ajuns să facă puşcărie?
- S-a îmbrăcat în maior. S-a dus şi, care venea din străinătate, că ştiţi că veneau cu valută, cu bani..."Băi, de unde ai? Bijuterii, alea- alea..."
- Deci tâlhărie, ce făcea el?
- Da, da. Tâlhărie.
- Câtă puşcărie a făcut?
- Aaaa...A scăpat repede! Păi dacă-l avea pe Dracu ăl mare! Şase luni a făcut! Exact când a ieşit de acolo a ajuns popă! Da, domnule. dar nu ştii de ce?"

Omul ne explică minunea. Spune că Alexandrescu a suprapus, de fapt, foaia matricolă de la liceul industrial cu cea a cumnatului său, preot, după ce acesta a murit.

Examinând cu atenţie foile matricole, se poate observa o coincidenţă stranie: mediile obţinute de Ioan Alexandrescu în ultimii trei ani la liceul industrial, sunt identice cu cele din fişa de la seminarul Teologic. Deşi au câte două zecimale!

Popa Alexandrescu nu a fost de găsit nici acasă. A cuvântat, însă, la telefon. Iată versetul!

"Băgami-aş ....-n morţii mătii! Să-mi bag .....-n mă-ta şi-n familia mătii, de lătură! Să-mi bag ......-n gâtul mătii!", a spus preotul la telefon.

Gurile rele susţin că popa Alexandrescu şi-a cumpărat liniştea mai marilor Bisericii donând o şalupă. Ei bine, am găsit barca la mănăstirea Snagov. L-am facut pe stareţul mănăstirii să creadă că suntem procurori şi vrem să punem sechestru pe şalupa donată în urmă cu trei ani de preotul Alexandrescu. Faţa bisericească ni s-a spovedit. Din vorbă în vorbă, aflăm cam cum a decurs tranzacţia.

Bomboana pe colivă avea să fie pusă, însă, de tribunalul Constanta. În urmă cu o lună, magistraţii de aici au emis pe numele popii Alexandrescu un mandat de arestare în lipsă pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA Constanţa, preotul a intervenit contra cost la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru a ajuta o femeie să-şi recupereze mai repede o compensaţie pe Legea 9/1998 privind bunuri trecute în proprietatea statului bulgar. Tranzacţia s-a desfăşurat printr-un intermediar. Preotul a primit o primă tranşă de şpagă, de 30.000 de lei. Femeia l-a denunţat. În urma flagrantului, intermediarul a fost arestat iar preotul a dispărut. De patru zile, Alexandrescu se afla in arestul IPJ Constanta, unde a primit, in fine, sfintele cătuşe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu