Am cautat in dictionarul explicativ al limbii române (cel de pe net - dex online) ce inseamna crestinism si era sa cad de pe scaun cand am citit ultima definitie.
CREȘTINÍSM s. n. Ansamblul religiilor la baza cărora se află credința în persoana și învățăturile lui Iisus Cristos. – Creștin + suf. -ism(după fr. christianisme).CREȘTINÍSM n. Religie bazată pe Vechiul și Noul Testament. /creștin + suf. ~ismCREȘTINÍSM s. (BIS.) (rar) creștinătate, (fig.) cruce. (~ a apărut în sec. I-II.)creștinísm s. n.creștinísm s. n. Cea mai perfectă formă de credință religioasă, al cărei întemeitor este Hristos, fiul lui Dumnezeu întrupat și, a cărei doctrină se bazează pe revelația dumnezeiască supranaturală, cuprinsă în Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament și în Sfânta Tradiție. A fost propovăduit mai întâi de apostoli în părțile orientale și în lumea mediteraneană, apoi de apostolul Pavel, care a propagat noua doctrină în Asia Mică, în Grecia și în Italia. După ce a fost persecutat crunt aproape 300 de ani de către împărații romani începând cu Nero (64 d. Hr.) și până la Dioclețian (303 d. Hr.), creștinismul a devenit liber sub Constantin cel Mare, prin edictul de la Milano (313 d. Hr.). Încă din sec. 3, în sânul creștinismului au apărut diverse secte și erezii, care au fost condamnate de sinoadele ecumenice. „Crezul” creștin a fost stabilit la Sinodul I ecumenic (Niceea, 325) și la Sinodul II ecumenic (Constantinopol, 381). În evul mediu creștinismul s-a răspândit în multe state din Europa și din Africa. În 1054 creștinismul s-a scindat în ortodoxism, cu centrul la Constantinopol, și catolicism, cu centrul la Roma. În sec. 16 Reforma a determinat desprinderea de catolicism a Bisericilor și sectelor protestante, a căror divizare se menține în continuare datorită interpretării subiectiviste și denaturării unor texte din Biblie. Începând din sec. 19, creștinismul s-a răspândit în toată lumea. – Din creștin + suf. -ism.
Sursa ultimei definitii apartine Dictionarului Religios...
Adica prozelitism la greu ! Am facut o alta cautare, tot prin dictionare, dar de data asta pe unul francez si nu oricare :
Adica prozelitism la greu ! Am facut o alta cautare, tot prin dictionare, dar de data asta pe unul francez si nu oricare :
Se vede clar ca Revoutia franceza din 1789 a contribuit cu ceva la "ameliorarea" imaginii crestinismului in Franta. Ma intreb atunci : Oare in România nu s-ar putea face o revolutie inspirata dupa modelul francez ?Dictionnaire de L'académie française (8 ème édition)
CHRISTIANISME
n. m.Religion des chrétiens. Le christianisme veut qu'on pardonne à ses ennemis, et même qu'on les aime. Les dogmes, la morale du christianisme.
Meh, ultima e "Sursa: D.Religios". Primele trei sunt DEX'98, NODEX și respectiv Sinonime
RăspundețiȘtergereMea culpa ! Trebuia sa specific. Multam de adaus !
RăspundețiȘtergerePăi și? Nu modifici? Eu înțeleg că e pe dexonline, dar asta nu înseamnă că e în dex. E adevărat că cineva ca tine se poate înșela și poate crede în legitimitatea și apartenența greșită a definiției pentru că e pe dexonline...
RăspundețiȘtergereModificai articolul. Si ca sa am constiinta curata, m-am dus direct pe dex-online sa vad care ii sunt resursele si contribuitorii, deci :
RăspundețiȘtergere"Ce este DEX online?
DEX online este transpunerea pe Internet a unor dicționare de prestigiu ale limbii române. El este creat și întreținut de un colectiv de voluntari. Definițiile sunt preluate textual din sursele menționate, cu excepția greșelilor evidente de tipar, pe care le-am corectat. DEX online este un proiect distribuit; oricine dorește poate ajuta la dezvoltarea proiectului, de exemplu contribuind cu definiții noi. "
si deasemenea :
"Ce nu este DEX online?
Există multe păreri greșite despre rostul și principiile DEX online. Multă lume încearcă să ne ceară ajutorul acolo unde nu-l putem oferi sau să ne ajute în feluri care nu ne folosesc. Încercăm deci să lămurim câteva lucruri:
Nu suntem lingviști de profesie. Voluntarii care întrețin proiectul sunt pasionați de limba română și unii din ei au mai multe cunoștințe lingvistice decât omul mediu, dar atât. Dacă ne scrieți un mesaj întrebându-ne care este sensul unui cuvânt sau cum se folosește corect o expresie, vom încerca să vă dăm un răspuns competent, dar nu unul cu autoritate. Este posibil să nu știm nici noi mai multe decât puteți afla dumneavoastră din definițiile din DEX online.
Nu suntem subordonați Academiei Române nici altui for. De la începutul proiectului am încercat să colaborăm cu Academia Română, dar nu a existat dorința de comunicare. Suntem recunoscători Academiei Române că nu s-a împotrivit proiectului DEX online, dar o colaborare în adevăratul sens al cuvântului nu a existat niciodată.
Nu suntem autorii definițiilor prezentate. După fiecare din definiții, precizăm clar care este sursa folosită. Există un set mic de excepții, cele cu sursa „Neoficial”, dar încercăm să nu mai folosim această sursă.
Nu dorim să modificăm definițiile existente, deoarece nu ne aparțin, dar sistemul ne permite să facem adnotări pe marginea lor.
Nu dorim să extindem dicționarul cu definiții provenite din opinia personală a unui utilizator. Ne bazăm pe contribuțiile voluntare, dar ele trebuie să provină dintr-o sursă autorizată (prin care de obicei înțelegem un dicționar tipărit). Aceasta ne conferă mai multă autoritate.
Nu oferim un dicționar complet. Așa ceva nu există, nici chiar după ce am încorporat cinci dicționare întregi. Dar calitatea DEX online a crescut în permanență în ultimii ani și sperăm să continuăm așa.
Nu oferim un dicționar bilingv. Există deja dicționare bilingve pe Internet de o calitate foarte bună."
Hm... la http://dexonline.ro/definitie/adventism scrie ca adventistii de ziua a 7-a (la care adera maica-mea) sunt cei mai fanatici si mai agresivi. si marmota... adevarul e ca prin sudul tarii cel putin comunele mai maricele au biserica adventista de ziua a 7-a si scarbele din ortodoxie nu suporta asta (d'aia ii considera agresivi). iar oamenii s-au mutat la adventisti pentru ca li se face scarba de preotii ortodocsi nu din ratiuni de doctrina.
RăspundețiȘtergere@ Logosfera - pentru ortodoxi, restul lumii e agresiv si fanatic, numai ei sunt "mieii lu' d-zau". Asta imi aduce aminte de o zicala : "Nu te mai uita la paiul din ochiul vecinului ci mai degraba la barna din ochiul tau"... asa si cu ortodoxii astia !
RăspundețiȘtergere